>    >  Arriba a Peralada l’exposició itinerant sobre la Mancomunitat

Arriba a Peralada l’exposició itinerant sobre la Mancomunitat

Escrit el 06/05/2015 a les 17:24

Fins al 28 de maig

PRESENTACIO EXPO MANCOMUNITAT A OLOT

Foto: Martí Artalejo / Diputació de Girona

L’exposició itinerant “La Mancomunitat a les terres de Girona”, de la Diputació de Girona, es podrà visitar al Centre de Turisme Cultural de Sant Domènec (plaça de la Peixateria, 6) de Peralada a partir de divendres. La mostra, promoguda pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació, proporciona una visió renovada de les principals actuacions que va impulsar la Mancomunitat (1914-1924), com ara el debat territorial, les comunicacions, les obres públiques, l’agricultura, les polítiques de conservació de la natura i dels monuments, l’educació, la cultura i la sanitat. Estarà oberta al públic fins al 28 de maig, de dimarts a divendres, de 10 a 18 h; els dissabtes, de 10 a 19 h, i els diumenges, de 10 a 14 h.

L’exposició, que està estructurada en vint àmbits temàtics amb fotografies, documentació, objectes originals de l’època, vídeos i explicacions, vol ser un estímul per reflexionar i comprendre el que va suposar la primera experiència d’autogovern de la Catalunya contemporània. També aspira a oferir una perspectiva humana i social que permeti descobrir els homes i les dones que, de manera directa o indirecta, van ser protagonistes de la institució, com ara Agustí Riera, Rafael Masó, Josep Pla, Francesc Cambó o Josep Irla.

Peralada és el sisè municipi on s’exposa, després d’haver-ho fet a Santa Coloma de Farners, la Bisbal d’Empordà, Olot, Lloret de Mar i Girona. Tot seguit, la mostra continuarà el seu itinerari i es traslladarà a Figueres, on es podrà veure de l’1 al 28 de juny. L’exposició s’emmarca en el conjunt d’accions que la Diputació de Girona duu a terme per commemorar el centenari de la creació de la Mancomunitat. En aquest context, l’ens supramunicipal preveu presentar properament una guia, dins la col•lecció “Quaderns de la Revista de Girona”, que ampliarà els continguts de la mostra.

Un equip d’especialistes
El contingut de l’exposició ha estat elaborat per Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona; Narcís Figueras, professor d’estudis catalans de la Universitat Oberta de Catalunya, i per un equip d’especialistes en el període de la Mancomunitat o en les diverses qüestions que s’hi plantegen, integrat pels historiadors Jordi Bohigas, Mònica Bosch, Pere Bosch, Xavier Carmaniu, Xavier Castanyer, Jordi Falgàs, Maximiliano Fuentes, Rosa Maria Gil, Carles Gorini, Andreu Pujol i Enric Pujol.

El disseny gràfic de l’exposició ha estat a càrrec de Xavier Roqueta, creatiu de l’Oficina de Difusió de la Diputació, i la tasca de documentació l’ha desenvolupada la Secretaria Tècnica del Patronat Francesc Eiximenis, en estreta col•laboració amb l’Arxiu General de la Diputació de Girona i diversos arxius municipals i comarcals, museus i centres d’estudis de les comarques gironines.

Exposició oberta als estudiants de la comarca
La Diputació ha convidat els centres educatius de l’Alt Empordà (alumnes d’ESO i de batxillerat) a visitar l’exposició, i ha elaborat un material didàctic específic (que consta d’un qüestionari per a l’estudiant i d’unes instruccions per al professor), en el qual es desenvolupen competències que tenen a veure amb la comunicació, el coneixement i la interacció amb el món físic, la recerca i la gestió de la informació i les habilitats digitals. El material està disponible a la pàgina web de les exposicions itinerants de la Diputació. Així mateix, l’exposició s’ha integrat dins els Programes Pedagògics i Divulgatius de la Diputació de Girona: un conjunt d’activitats pedagògiques que tenen com a finalitat aproximar els escolars al patrimoni cultural i natural de les terres de Girona.