>    >  «Fa cent anys podíem i volíem progressar»

«Fa cent anys podíem i volíem progressar»

Escrit el 12/02/2015 a les 8:10

Salvador Esteve també afirma que «les costures d’un Estat espanyol obsolet i inoperant no ho permetien»

PRESENTACIO EXPO MANCOMUNITAT A OLOT

PRESENTACIO EXPO MANCOMUNITAT A OLOT

PRESENTACIO EXPO MANCOMUNITAT A OLOT

PRESENTACIO EXPO MANCOMUNITAT A OLOT

Fotografies: Òscar Ferrer / Diputació de Barcelona

En aquest sentit, el president va afirmar que «el dibuix del país només es pot materialitzar descrivint-lo, coneixent-lo». És per això que va destacar que fa cent anys «calia comunicar pobles i ciutats», alhora que era necessari «obrir camins, posar vies, estendre quilòmetres de fil telefònic» per tal de «posar en marxa un país».

Salvador Esteve va aprofitar la seva intervenció per destacar que la Diputació «que va estar darrere aquella primera empenta dels serveis geogràfic i geològic, assumeix aquesta lliçó i se situa, com ho va fer aleshores, al costat de les institucions nacionals catalanes».

Durant el seu discurs, el president també va posar èmfasi en el fet que «la construcció d’un país requereix una idea de comunitat, de col·lectivitat». Una idea que ha d’aplegar esforços i voluntats però que, a més, «no es pot imposar des de dalt, sinó que és la força que ve de baix, de la terra, de la gent que viu als pobles i les ciutats, la que fa que qualli i que, d’aquesta manera, el país tiri endavant».

Un paper actiu
L’acte d’inauguració també va comptar amb la participació del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, que va remarcar el paper actiu de la Diputació de Barcelona «com a institució al servei territori i per la seva feina de suport al món local».

Vila també va afegir que celebrem el centenari d’un servei que s’emmarca en un moment fundacional per dotar el país d’estructures d’estat; una commemoració que, segons el mateix conseller, «ens ha d’omplir de joia».

El primer en intervenir, però, va ser el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Miranda, encarregat de presentar l’exposició. L’acte, on també va assistir la vicepresidenta primera de la Diputació, Mireia Solsona, i el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, va acabar amb una visita guiada per la mostra.

L’exposició
L’any 1914, la Diputació de Barcelona, en el marc de la Mancomunitat i amb la supervisió científica de l’IEC, va organitzar un servei geogràfic i un de geològic per a la publicació d’un mapa de Catalunya a escala 1:100.000 en les seves versions geogràfica, geològica i agronòmica. Aquest havia de servir com a eina de treball i com a símbol de país.

Amb la supressió de la Mancomunitat de Puig i Cadafalch, el mapa ja va quedar inacabat i del total de 43 fulls de la sèrie, només se n’havien pogut publicar cinc de la versió geològica i cinc més de la geogràfica. A aquests últims cal afegir-hi els dos publicats per la Comissió liquidadora de la Mancomunitat (1925), el que va impulsar la Generalitat de Catalunya (1935) i els dos darrers que va publicar la Diputació Provincial de Barcelona entre el 1940 i el 1941.

Organitzada per l’ICGC i la Diputació de Barcelona, l’exposició està emmarcada dins del centenari de la Mancomunitat de Catalunya i es pot visitar a la seu de l’ICGC fins al 22 de maig.