>    >  Junts per difondre el fons de Prat de la Riba

Junts per difondre el fons de Prat de la Riba

Escrit el 27/02/2015 a les 15:31

L’Arxiu Nacional de Catalunya entrega un exemplar del president de la Mancomunitat que serà digitalitzat per la Diputació de Barcelona

not3_mancomunitat_IMG_2651

not2_mancomunitat_IMG_2655

not1_mancomunitat_IMG_2654

not4_mancomunitat_IMG_2652

Fotos: Xavier Renau / Diputació de Barcelona

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha visitat aquest matí l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) amb motiu de la digitalització del fons documental relacionat amb Enric Prat de la Riba, impulsor i president de la Mancomunitat de Catalunya.

Acompanyat per la vicepresidenta segona de la Diputació, Mercè Conesa, Esteve ha estat rebut per part del director de l’ANC, Josep Maria Sans, un exemplar del catàleg que serà digitalitzat i ha acabat la visita amb la visualització d’una selecció dels documents a tractar.

Entre aquests, hi ha el discurs que va oferir en l’acte de presa de possessió de la presidència de la Mancomunitat i el projecte d’Estatut (1914), les cartes rebudes de Francesc Cambó (1907-1917), l’article “El sentit de la lluita. Contra Catalunya” publicat a La Veu de Catalunya (1916) i les cartes enviades a Mr. Du Pin, el seu gos (1894-1903).

Beques per difondre l’obra
El conveni, firmat el 7 de novembre passat, manifesta l’interès de la Diputació de Barcelona en la conservació, coneixement i difusió de tota una sèrie d’arxius privats i públics de l’època de la Mancomunitat. Amb aquesta acció també s’impulsarà un programa de beques amb les universitats del país, que tindran com a objecte la investigació de l’obra de la Mancomunitat.

Actualment, l’Arxiu Nacional conserva el fons personal i polític de Prat de la Riba, a través de 62 arxivadors de documentació textual i un total aproximat de 75.000 folis.

La digitalització, que s’emmarca dins dels actes del centenari de la Mancomunitat impulsats per la Diputació de Barcelona, respon a la voluntat de preservar la memòria històrica i donar a conèixer una institució que va dur a terme una gran tasca política, social i cultural amb efectes que encara perviuen.