>    >  L’antiga Casa de la Caritat repassa el marc jurídic de la Mancomunitat

L’antiga Casa de la Caritat repassa el marc jurídic de la Mancomunitat

Escrit el 11/12/2013 a les 8:45

Vicent Partal analitza el significat de les quatre fórmules en la pregunta de la consulta

esteve
velasco
culla
ferret
burgueno

Destacar la importància del marc jurídic, dels instruments normatius i d’actuació administrativa que es van desenvolupar per a la creació i posterior desplegament de la Mancomunitat, aquest va ser el principal objectiu del curs “El marc jurídic de la Mancomunitat” que va tenir lloc el 28 i 29 de novembre en el marc dels cursos de tardor del Consorci Universitari Menéndez Pelayo, patrocinats per la Diputació de Barcelona. Tot això en un marc de rellevància història: l’antiga Casa de la Caritat.

Durant l’acte d’inauguració, el president de la Diputació, Salvador Esteve, va remarcar que «no hi ha futur de país sense lleis avançades, sense suport jurídic, sense formació especialitzada, sense una Administració eficaç». També va explicar que «cal recolzar-se, com ho vam fer fa cent anys, en la feina ben feta, en el treball ferm, directe i constant als municipis».

Esteve va aprofitar la seva intervenció per detallar que «no es pot entendre l’Escola d’Administració Pública de Catalunya sense el precedent de l’Escola de Funcionaris de l’Administració Local» i que «les fites aconseguides, les accions i institucions que va posar en marxa [la Mancomunitat] van ser moltes i transcendentals».

Traspassos i competències

La primera jornada tenia com a eix central els traspassos i competències que la Mancomunitat de Catalunya va anar assumint en detriment de les diputacions provincials. Unes competències que només podien tenir capacitat administrativa, en cap cas legislativa.

Durant les ponències es va recalcar el fet que l’atribució de competències a la Mancomunitat va suposar una redistribució de les rendes entre les províncies catalanes, una concentració del poder i la detecció clara d’un cercle d’interessos supraprovincials, diferents del cercle que fins llavors tenia l’Estat.

El marc polític

La segona sessió va tenir l’acció política com a eix principal, i va detallar que en els anys previs a la Mancomunitat, Prat de la Riba defensava en tot moment una unió de les províncies tot i que la força de la Lliga no era majoritària dins l’àmbit polític, ja que a la Diputació de Barcelona només tenia 11 dels 36 diputats.

Durant la segona jornada del curs també es va debatre el projecte impulsat per Puig i Cadafalch per una nova distribució territorial de Catalunya, i la formació de personal al servei de l’administració local duta a terme per la Mancomunitat.