>    >  «L’Any de les Biblioteques subratlla el paper del municipalisme»

«L’Any de les Biblioteques subratlla el paper del municipalisme»

Escrit el 20/02/2015 a les 12:43

Esteve participa a l’acte de presentació de l’Any Biblioteques

PRESENTACIO EXPO MANCOMUNITAT A OLOT

Fotografia: Òscar Giralt / Diputació de Barcelona

«L’Any de les Biblioteques subratlla el paper del municipalisme ne la construcció del país». Així s’ha expressat el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, a l’acte oficial que ha donat el tret de sortida a l’Any de les Biblioteques i que ha estat presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, al Palau de la Generalitat. L’Any de les Biblioteques se celebrarà al llarg del 2015 coincidint amb el centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars que va posar en marxa la Mancomunitat de Catalunya.

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Barcelona ha afirmat que «l’Any de les Biblioteques, que ara encetem, subratlla el paper del municipalisme en la construcció del país i posa en valor la tasca de la Mancomunitat».

Esteve ha assegurat que «volem un país modern i avançat, amb ciutadans lliures, és a dir, ciutadans cultes, formats i responsables. Les biblioteques són una eina important per aconseguir-ho».

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha tingut paraules d’agraïment en vers la tasca i la vocació del personal bibliotecari i ha destacat que malgrat la reducció dels pressupostos del Govern, des de 2010 s’han creat o remodelat 78 biblioteques. Mas ha definit Catalunya com un país «just, transparent, creatiu, modern, culte i cívic» i ha dit que «això no seria possible sense totes aquelles persones que treballen en aquest sentit des de l’anonimat», i ha afegit que «cal continuar fent un esforç per a la universalització de la cultura a través de la Xarxa de Biblioteques».

L’acte ha comptat amb intervencions del conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, de l’expresidenta del Col·legi de Bibliotecaris, Carme Mayol, de la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Carme Fenoll, i de la bibliotecària jubilada, Montserrat Busquets. També s’ha donat lectura al Manifest de les Biblioteques, a càrrec de Carla Ollé, estudiant de les darreres promocions del Grau d’Informació i Documentació.

Per materialitzar la commemoració, s’ha creat la Comissió Promotora de l’Any de les Biblioteques, encapçalada pel president de la Generalitat i que actuarà com a òrgan de comunicació i de trobada de les institucions relacionades amb l’àmbit de les biblioteques de Catalunya, especialment diputacions, ajuntaments i entitats municipalistes.

També s’ha creat un portal a Internet amb l’adreça www.anybiblioteques.cat que estarà operatiu pròximament i on es podrà consultar tota la programació dels actes relacionats amb la commemoració.

Les biblioteques populars van néixer per prestar servei a tothom i tenien una doble missió social: d’una banda, educar la població i fer-la més culta, sense adoctrinar-la; i de l’altra, oferir una font d’informació als estudiosos i els professionals. A causa d’aquest doble objectiu tenien el caràcter de sucursals de la Biblioteca de Catalunya i, alhora, constituïen dipòsits de llibres limitats però seleccionats amb cura i adreçats al públic mitjà de cada localitat.

La primera biblioteca pública es va inaugurar el 23 de juny de 1918 a Valls. El 1920 es va crear la Central de Biblioteques Populars per gestionar millor i centralitzadament la inversió en compra de llibres, material tècnic, relligat, etc., de la xarxa bibliotecària.

Actualment, la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona consta de 221 biblioteques i 9 bibliobusos que treballen en xarxa a la demarcació. La Diputació dóna suport i serveis al conjunt de la Xarxa, que està organitzada en 12 zones, una de les quals correspon a la ciutat de Barcelona.

Dels 311 municipis de la província, 239 tenen servei bibliotecari de la Xarxa (137 amb biblioteca i 102 amb parada de bibliobús). La majoria de municipis de més de 5.000 habitants disposen d’una biblioteca pública.

En el conjunt de Catalunya hi ha 381 biblioteques amb 2.000 professionals que hi treballen.