>    >  L’exposició del Centenari de la Mancomunitat tanca les portes

L’exposició del Centenari de la Mancomunitat tanca les portes

Escrit el 18/11/2015 a les 13:21

Visitada per 16.000 persones

visita escola_noti1

Foto: Edgar Mata Roca / Diputació de Barcelona

500 dies després d’inaugurar-se, dissabte 21 de novembre a les vuit del vespre es tancarà l’exposició ‘Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya’ situada al vestíbul de Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona. Des del 15 d’abril de 2014, prop de 16.000 persones han visitat la mostra, on cada divendres a la tarda i dissabte durant tot el dia s’ha ofert una visita guiada gratuïta.

D’altra banda, tot i estar adreçada al públic en general, durant el passat curs escolar, la Diputació de Barcelona va promocionar que més de 2.000 alumnes de 4t d’ESO i de 2n de Batxillerat visitessin la mostra, a través dels centres educatius.

Amb ‘Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya’ s’ha volgut fer memòria, reconeixement i homenatge a totes les persones que van impulsar i treballar en el projecte de la Mancomunitat, liderat per Enric Prat de la Riba ara fa cent anys.

Cinc plafons
L’exposició consta de cinc plafons on s’explica la federació voluntària de les quatre diputacions catalanes, el lligam entre municipalisme i nació com a dos dels grans eixos de l’obra política de Prat de la Riba, la intensa activitat de la Mancomunitat dirigida a millorar les condicions de vida de tots els habitants de Catalunya, l’ambiciosa aposta pel coneixement i la innovació, i la figura de Puig i Cadafalch com a president de la Mancomunitat. A més s’hi mostra una cronologia dels fets més destacats a Catalunya i arreu del món succeïts entre el 1898 i el 1925.

El visitant hi pot trobar alguns objectes destacats com un retrat a l’oli d’Enric Prat de la Riba (de Josep Maria Marquès), la taula del despatx del president Prat de la Riba (de fusta tallada, probablement d’origen francès), una màquina d’escriure Underwoord, una làmpada metàl·lica de sobretaula i diverses peces originals de l’època.

També s’hi exposen un exemplar de ‘La Veu de Catalunya’ (dilluns 13 de març de 1911), el llibre ‘La Nacionalitat Catalana’ d’Enric Prat de la Riba i ‘Gramàtica Catalana’ de Pompeu Fabra, acompanyats d’alguns quadres com és la pintura sobre tela ‘Ja sou de l’Associació protectora de l’Ensenyança Catalana?’, de Josep Obiols Palau i que és el quadre original del cartell editat el 1922 per l’impressor Heinrich i Cia de Barcelona.