>    >  L’IEC aborda els aspectes històrics i competencials de la Mancomunitat

L’IEC aborda els aspectes històrics i competencials de la Mancomunitat

Escrit el 16/04/2015 a les 10:33

Fins al 17 d’abril

iec_notgranIMG_6235

Foto: Diputació de Barcelona

La seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir, ahir dimecres a la tarda, la inauguració del seminari ‘La Mancomunitat de Catalunya: aspectes històrics i competencials’. Un acte que va comptar amb la presència del coordinador general de la Diputació i dels actes del Centenari de la Mancomunitat, Xavier Forcadell, i del president de l’IEC, Joan Domènec Ros.

Durant el seu discurs, Forcadell va destacar la motivació de la Diputació de Barcelona a l’hora de continuar organitzant actes commemoratius del Centenari de la Mancomunitat. En aquesta línia, va posar èmfasi a l’Any Biblioteques, que se celebra aquest 2015, i que demostra els clars paral·lelismes entre fa cent anys i ara.

No obstant, el coordinador dels actes del Centenari va voler remarcar la necessitat de continuar estudiant la vessant jurídica de la tasca impulsada per la Mancomunitat i el seu règim competencial.

Organitzat per la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, durant tres dies el seminari analitza el context històric que va originar el naixement del catalanisme polític, impulsor de la primera institució d’autogovern català des del 1714. També s’estudia algunes de les competències que va gestionar aquesta institució, com les finances, el funcionariat o l’esport.

Entre els ponents hi ha els doctors Sixto Sánchez-Lauro i Carles Santacana (Universitat de Barcelona), Juan Baró (Universitat de Cantàbria), Joan Lluís Pérez-Francesch (Universitat Autònoma de Barcelona), Antoni Jordà (Universitat Rovira i Virgili); i, l’economista Josep M. Carreras.

Enllaços relacionats