>    >  Mas reivindica l’esperit de la Mancomunitat

Mas reivindica l’esperit de la Mancomunitat

Escrit el 27/05/2013 a les 12:25

Recordant que «Catalunya només ha doblegat l’esquena per treballar, mai per sotmetre’s».

presentacio_masmas
«Per aixecar un país, cal una certa moral col.lectiva i de victòria. I per això cal fer una celebració, austera però digna, del centenari de la Mancomunitat». Aquestes van ser les paraules del president de Catalunya, Artur Mas, durant la presentació, divendres al Palau de la Generalitat, dels actes que han de recordar una institució, impulsada per la Diputació de Barcelona, que va assentar les bases de la Catalunya contemporània.

Amb aquest acte institucional ha començat la commemoració dels 100 anys de la instauració de la Mancomunitat de Catalunya, que organitza la Diputació de Barcelona amb el suport de la resta de diputacions catalanes i que està oberta a totes les institucions del país, tant locals com de la societat civil.

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que va parlar en nom del conjunt de les diputacions catalanes, va coincidir amb el president Mas en remarcar els resultats del projecte de la Mancomunitat, «que s’han demostrat del tot resistents al pas del temps» i que «volem donar a conèixer perquè ens hi puguem emmirallar».

Eficàcia política i caràcter avançat als seus temps van ser dues de les característiques que Salvador Esteve va ressaltar en l’obra de govern de la Mancomunitat, i va afegir una de les màximes dels homes de Prat de la Riba, «sempre en contra de ningú, i a favor del nostre poble», per advertir que «als governs locals d’avui no ens fa por ni l’esdevenidor ni l’endemà, en uns temps en què també desitgem cloure un període i iniciar-ne un de nou».

La Mancomunitat, viva en moltes de les institucions actuals

El coordinador del centenari de la Mancomunitat i coordinador general de la Diputació de Barcelona, Xavier Forcadell, també va intervenir en l’acte institucional per recordar la importància històrica d’aquella institució, la primera que «recuperava l’autogovern des del 1714 i que va vivificar l’ànima de Catalunya». També ha fet un repàs de l’obra de govern i de les institucions que han sobreviscut fins al segle XXI, com ara l’Institut d’Estudis Catalans, la Biblioteca de Catalunya o l’Escola d’Administració Pública. Un vídeo, que s’ha projectat en el decurs de l’acte, ha il.lustrat la figura de Prat de la Riba i el seu lideratge en la consecució del projecte.

Finalment, Forcadell no es va estar tampoc d’establir un paral.lelisme amb les dificultats actuals per a l’autogovern català i va citar el mateix Prat de la Riba qui afirmava, el 1917, que «No hem creat la Mancomunitat per fer la Diputació més gran. Sols volem per a Catalunya un cos d’estat».