>    >  Un any, 13.000 visitants

Un any, 13.000 visitants

Escrit el 15/04/2015 a les 12:59

La mostra de Can Serra s’allarga fins al 31 de juliol

visita escola_noti1

Foto: Diputació de Barcelona

El 15 d’abril de 2014, avui fa just un any, s’inaugurava l’exposició ‘Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya’ situada al vestíbul de Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona. A llarg d’aquests 365 dies, prop de 13.000 persones han visitat la mostra, on cada divendres a la tarda i dissabte durant tot el dia s’ofereix una visita guiada gratuïta.

D’altra banda, tot i estar adreçada al públic en general, des de l’inici de l’actual curs escolar, la Diputació de Barcelona ha promocionat que més de 2.500 alumnes de 4t d’ESO i de 2n de Batxillerat visitessin la mostra, a través dels centres educatius. Com a conseqüència d’aquest elevat nombre de visites particulars i escolars, i amb l’objectiu d’obrir-la a nous públics, l’exposició està oberta fins al 31 de juliol.

Amb ‘Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya’ es vol fer memòria, reconeixement i homenatge a totes les persones que van impulsar i treballar en el projecte de la Mancomunitat, liderat per Enric Prat de la Riba ara fa cent anys.

Cinc plafons
L’exposició es pot visitar al vestíbul de la Diputació de Barcelona fins al 31 de juliol de 2015 i consta de cinc plafons on s’explica la federació voluntària de les quatre diputacions catalanes, el lligam entre municipalisme i nació com a dos dels grans eixos de l’obra política de Prat de la Riba, la intensa activitat de la Mancomunitat dirigida a millorar les condicions de vida de tots els habitants de Catalunya, l’ambiciosa aposta pel coneixement i la innovació, i la figura de Puig i Cadafalch com a president de la Mancomunitat. A més s’hi mostra una cronologia dels fets més destacats a Catalunya i arreu del món succeïts entre el 1898 i el 1925.

El visitant hi pot trobar alguns objectes destacats com un retrat a l’oli d’Enric Prat de la Riba (de Josep Maria Marquès), la taula del despatx del president Prat de la Riba (de fusta tallada, probablement d’origen francès), una màquina d’escriure Underwoord, una làmpada metàl•lica de sobretaula i diverses peces originals de l’època.

També s’hi exposen un exemplar de ‘La Veu de Catalunya’ (dilluns 13 de març de 1911), el llibre ‘La Nacionalitat Catalana’ d’Enric Prat de la Riba i ‘Gramàtica Catalana’ de Pompeu Fabra, acompanyats d’alguns quadres com és la pintura sobre tela ‘Ja sou de l’Associació protectora de l’Ensenyança Catalana?’, de Josep Obiols Palau i que és el quadre original del cartell editat el 1922 per l’impressor Heinrich i Cia de Barcelona.