>    >  Un viatge a la història

Un viatge a la història

Escrit el 03/03/2015 a les 13:38

El Teatre Romea s’uneix al Centenari

teatreromea_not10R3C4207

El Teatre Romea de Barcelona es va vestir de gal·la ahir al vespre. Carles Canut va comandar als espectadors cap a un viatge al passat, un cop ja dissolta la Mancomunitat i amb una Europa en guerra. Un relat teatralitzat que combinava a la perfecció la narració històrica amb la lectura dramatitzada de documents de l’època.

Una conversa entre Azorín i Puig i Cadafalch començava a desgranar la figura de Prat de la Riba i els anys previs a la constitució de la Mancomunitat de Catalunya. Uns anys marcats per l’accés a la presidència de la Diputació de Barcelona, la creació de la Lliga Regionalista, l’assalt a la revista ¡Cu-cut! i la redacció de les Bases de Manresa i de la Nacionalitat Catalana.

El guió de Miquel Pujadó també va voler recordar la gran tasca duta a terme pels homes i dones de la Mancomunitat en els diferents àmbits, com pot ser la creació de la xarxa de Biblioteques Populars i del Servei Meteorològic de Catalunya, l’impuls de l’Institut d’Estudis Catalans i la formació dirigida als professors. I és que malgrat el reconeixement formal, la Mancomunitat mancava de competències reals pròpies, fet que no va impedir el desplegament de grans obres i projectes. Tot això, combinat amb la interpretació dels protagonistes de l’època, com són Pompeu Fabra, Eugeni d’Ors, Esteve Terrades i Maria Montessori, entre d’altres.

L’acte commemoratiu del Centenari de la Mancomunitat de Catalunya va comptar amb la participació de Jordi Boixaderas, Pep Cortés, Ferran Frauca, Anna Güell, Enric Majó, Joan Pera i Pep Ribas. També va comptar amb l’assistència del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, acompanyat de membres del Govern de la Generalitat i d’altres autoritats.

La representació teatral s’emmarca dins dels actes que impulsa la Diputació de Barcelona per commemorar el centenari de la Mancomunitat de Catalunya, la primera institució que va recuperar l’autogovern català des del 1714, i que va estar activa entre el 1914 i el 1925.