>    >  Un acte de reparació històrica

Un acte de reparació històrica

Escrit el 27/01/2015 a les 13:23

El Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat ja compta amb el bust de Puig i Cadafalch, i així ja recorda tots els presidents de l’època moderna del país

bust_1

bust_2_290

Foto: Joan Roca de Viñals / Diputació de Barcelona

«Ara ja hi són tots». Així de contundent ha estat el president de la Generalitat, Artur Mas, durant l’acte de descobriment del bust de Puig i Cadafalch al Pati dels Tarongers. A l’acte també ha assistit el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i els membres del Govern de la Generalitat.

Un acte de recuperació històrica, segons el mateix Mas, que completa la col·lecció de tots els presidents de l’època moderna del país al Palau de la Generalitat, des de Prat de la Riba fins a Tarradellas.

El cap de l’executiu català ha recordat que, amb pocs recursos, la Mancomunitat de Catalunya «va posar les bases del que havia de ser la Catalunya moderna». També ha lligat l’actual situació política del país amb ara fa cent anys, quan es va aprofitar «una petita escletxa legal» per convertir aquella institució en un principi purament administrativa en un veritable ens polític.

Abans, també havien intervingut l’historiador Albert Balcells, amb unes paraules sobre el polític català; i l’alcalde de Mataró, Joan Mora, que ha definit com «un honor» que s’hagi fet un pas endavant per poder descobrir el bust d’aquest mataroní.

També hi han assistit familiars i representants de l’Associació Amics de Josep Puig i Cadafalch, entitat impulsora de l’homenatge.

Galeria de presidents

El president Mas ha descobert el bust de Puig i Cadafalch acompanyat d’una de les besnétes del polític català, Núria Riera. Obra de l’escultor mataroní Manuel Cusachs, el bust s’ubica a la paret on fins ara hi havia el bust d’Enric Prat de la Riba, que es restableix al lloc original on es va col·locar l’any 1918.

Amb el restabliment de la democràcia, es va començar a recuperar les figures dels presidents de la Generalitat. És per aquest motiu que aquest espai obert del Palau de la Generalitat s’ha convertit, alhora, en una galeria dels busts dels presidents Macià (1984), Companys (1990), Tarradellas (1999) i Irla (2000). L’any 2001 es va cloure la galeria amb una placa recordatòria de tots els presidents de la Generalitat. Totes aquestes darreres figures són obra de Josep Maria Subirachs.