LLEGATEix expositiuEix divulgatiuEix acadèmicEix comunicatiuEix de continuïtat

Un llegat per commemorar

Ens trobem a les portes de complir el centenari de l’inici de l’activitat de la Mancomunitat de Catalunya, que va tenir en la Diputació de Barcelona i en el seu president, Enric Prat de la Riba, els veritables vertebradors d’un projecte d’abast nacional d’uns resultats que, més enllà dels efectes immediats, s’ha demostrat resistent al pas del temps.

Les coincidències entre els moments històrics que va viure la societat catalana de principis del segle XX i el moment actual en que es troba el país són indiscutibles.

La commemoració dels cent anys de l’inici de la Mancomunitat ha de servir per posar de manifest l’obra d’una institució de l’administració local, així com el tarannà dels polítics catalanistes que la van impulsar i dirigir. Més enllà de l’ingent obra duta a terme en pocs anys, cal donar especial rellevància a la contribució decisiva de la Mancomunitat al desenvolupament dels sentiments d’unitat i d’identitat dels catalans.

Ha de servir, a més, per traslladar a la societat l’evidència de la feina feta en una situació ben difícil, amb migradesa de recursos econòmics i poca o nul.la simpatia des del govern estatal. Ha d’expressar un balanç d’accions concretes que van significar una gran aportació al progrés social, econòmic i nacional del país i de la seva gent, al mateix temps que posava les bases per a estructures i institucions culturals, científiques i educatives que perviuen en el temps.

Es tracta d’una commemoració que s’ha concebut en diversos eixos temàtics amb un esperit obert i amb sentit de modernitat. El diumenge 6 d’abril se celebrarà un acte al Palau de la Generalitat coincidint amb el centenari de la constitució de la Mancomunitat de Catalunya.

pratriba

Enric Prat de la Riba

Eix expositiu

Mitjançant aquest eix es vol apropar a la societat catalana el coneixement de l’obra, les persones i els valors que van fer possible la Mancomunitat, l’entorn en el qual es va produir i posar en valor la seva influència fins als nostres dies.

Dins d’aquest àmbit destaca l’exposició central del Centenari que es farà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i que s’inaugurarà el proper mes d’abril. Aquesta exposició comptarà amb diverses instal·lacions en paral·lel distribuïdes a diferents punts del país. Una exposició descentralitzada, amb la participació de totes les diputacions. Explicarà l’obra i la importància de la Mancomunitat des d’una perspectiva de futur, defugint el plantejament de mirar enrere i apostant per la vigència dels seus valors. Es tracta d’una proposta agosaradament moderna, fonamentada en les noves tecnologies i alhora interactiva.

La Diputació de Barcelona també treballa per difondre l’acció de la Mancomunitat de Catalunya a través d’altres exposicions, com:

  • Exposició “Prat de la Riba i la Mancomunitat”, al vestíbul de l’edifici de Can Serra de Barcelona.
  • Exposició “Cultura i Pedagogia durant la Mancomunitat de Catalunya (1914-1923)”, al Museu d’Història de Catalunya.
  • Exposició “La Mancomunitat de Catalunya i les dones”.
  • Exposició “La Mancomunitat de Catalunya, una mirada periodística”.
  • Exposició “100 anys de restauració de monuments”, itinerant per les capitals de comarca.
  • Exposició sobre el Noucentisme a partir del fons de la Xarxa de Museus Locals.
  • Exposicions a municipis de menys de 5.000 habitants on es van crear o projectar equipaments durant la Mancomunitat.
  • Exposició dedicada a la figura de Jeroni Martorell, al Museu de Calella.
  • Exposició “Les innovacions científiques i tècniques de la Mancomunitat de Catalunya 1914-2014”, al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya de Terrassa.

Eix divulgatiu

A través d’aquest eix s’organitzaran actes que posin en relleu la importància de l’establiment de les institucions creades a l’entorn de la Mancomunitat: xarxa de carreteres, desplegament de les línies telefòniques, Diccionari de la llengua catalana i Escola d’Administració de Catalunya.

Això es durà a terme mitjançant una proposta didàctica basada en diferents mitjans i suports que permetin la implicació del usuaris de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i de la xarxa de la Generalitat a la resta del país.

Entre les activitats programades hi ha la instal.lació permanent de Codis QR a edificis i obres emblemàtiques relacionades amb la Mancomunitat, una ruta turística, un vídeo destinat al públic infantil amb l’objectiu d’explicar què és la Mancomunitat a través dels personatges del cercador bibliogràfic Gènius, i el foment de la redacció d’articles sobre la Mancomunitat per a la Viquipèdia.

Coincidint amb el Dia Meteorològic Mundial, la Diputació de Barcelona organitzarà la jornada “La predicció Meteorològica a Catalunya i el llegat de la Mancomunitat”, que permetrà posar en valor la tasca pionera de la Mancomunitat en el camp de la meteorologia catalana, i especialment pel que fa a la predicció diària del temps.

D’altres accions destacades en el marc del Centenari són:

  • Exposició “El mapa com a eina de govern: centenari de la creació dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya”.
  • Signatura de conveni amb l’Arxiu Nacional de Catalunya per digitalitzar la documentació relativa a la Mancomunitat de Catalunya.
  • Signatura de conveni amb el Centre Excursionista de Catalunya per digitalitzar els mapes i altra documentació de l’etapa de la Mancomunitat.
  • Jornades organitzades per Espais Naturals, amb el Parc del Montseny com a paradigma de l’impuls de la protecció dels espais naturals per part de la Mancomunitat.
  • Jornada – Trobada d’Espais Naturals a Prada de Conflent, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu.
  • Jornades tècniques relacionades amb els aspectes rellevants de l’ordenació territorial; governs locals i desenvolupament econòmic.
  • Publicació “Costums sobre termenals, camins i aigües. Institut d’Estudis Catalans. Societat de Geografia Catalana”.
  • Publicació d’un llibre divulgatiu sobre la història i obra de la Mancomunitat (Albert Balcells).
  • Publicació sobre Puig i Cadafalch (Albert Balcells).
  • Publicació sobre Josep Pijoan (Editorial Galerada).
  • Publicació del llibre “Pàtria i Progrés. La Mancomunitat de Catalunya 1914-1924”. Amb textos d’Agustí Colomines i Aurora Madaula. Pròleg de Francesc-Marc Álvaro.
  • Publicació d’una agenda escolar ambiental de gran tirada per difondre la tasca i la importància que va tenir la Mancomunitat i la seva obra.
  • Edició d’un calendari sobre les institucions creades per la Mancomunitat.
  • Edició, per Sant Jordi, de punts de llibre il.lustrats amb les institucions creades per la Mancomunitat.
  • Cicle de conferències sobre infraestructures, educació, patrimoni cultural i salut, que tindran com a fil conductor els fons dels arxius municipals.
  • Prospecció documental d’Eugeni Xammar, ‘Xammar – Prat de la Riba i Mancomunitat’, promogut per l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès.

Eix acadèmic

L’acció de la Mancomunitat és un referent tant per al seu estudi com per a l’anàlisi de l’impacte de la seva obra en institucions i polítiques públiques a la Catalunya dels nostres dies.

D’entre els actes ja celebrats destaquen la conferència de Joan B. Culla l’1 d’agost a la Casa-Museu Prat de la Riba de Castellterçol. Aquesta se celebra de forma anual i coincideix amb la commemoració de la mort de l’impulsor i primer president de la Mancomunitat.

En el marc de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), i sota el títol “Cap al Centenari de la Mancomunitat de Catalunya”, es van celebrar un seguit d’activitats per destacar l’alt valor de l’activitat de la Mancomunitat. Per una banda, es va presentar la publicació “Pompeu Fabra: 10 aspectes de l’home i l’obra”, on es recullen les ponències desenvolupades a la UCE en els darrers deu anys a l’entorn de Pompeu Fabra i la normativització de la llengua.

Per l’altra, es va celebrar la conferència “Pompeu Fabra: cultura i nació”, a càrrec d’Isidor Marí, president de la secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. També hi va haver un acte institucional amb presència del Conseller de Justícia, Germà Gordó, i de representants de les quatre diputacions catalanes.

En el transcurs del darrer trimestre del 2013 han tingut lloc les jornades dins del cicle de cursos de tardor de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo – Centre Ernest Lluch de Barcelona. Tres jornades per tres eixos bàsics, com són l’acció econòmica, l’administració local i les polítiques d’acció social, i el marc jurídic.

Durant el 2014, i com a acte principal d’aquest eix acadèmic, entre el 22 i el 24 d’octubre tindrà lloc el simposi de la Secció Historicoarqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans “La Mancomunitat de Catalunya, 1914, centenari del primer pas vers l’autogovern”.

En motiu del Centenari, també s’han programat les jornades “Les carreteres de les comarques de Barcelona: de la planificació de la Mancomunitat a la programació actual de la Diputació de Barcelona”, que permetran presentar els Plans Comarcals que està elaborant la Diputació i alhora fer veure com la tasca duta a terme per la Mancomunitat va assentar les bases de la planificació de les infraestructures viàries del país.

Eix comunicatiu

Aquest pilar dels actes de celebració busca difondre tant l’acció feta per la Mancomunitat de Catalunya com les activitats del Centenari. En l’àmbit audiovisual destaca la producció d’un documental produït conjuntament per la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i Televisió de Catalunya, pensat tant per emetre primer aquí com en una posterior distribució a nivell europeu.

D’altra banda, la XAL també elaborarà una programació específica sobre la Mancomunitat per tal que es puguin distribuir entre les televisions locals.

Com a recurs pedagògic, la Diputació de Barcelona produirà un audiovisual de divulgació històric que estarà a disposició de la Xarxa de Biblioteques i dels centres educatius. Alhora, aquest material s’utilitzarà com a suport a l’exposició que es realitzarà a l’edifici històric de Can Serra.

A banda de la difusió dels actes del Centenari a través d’aquesta pàgina web i de les xarxes socials, també s’elaboraran materials diversos de comunicació, ja siguin des d’un àmbit més genèric de la commemoració o bé més específic de les diferents accions que es duguin a terme.

Eix de continuïtat

A través d’aquest eix es busca donar projecció a tot el material que es realitzi en motiu del Centenari de la Mancomunitat de Catalunya. És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona vol posar en funcionament el Bibliobús “Mancomunitat”.

També es treballa per organitzar unes jornades de biblioteques públiques a nivell internacional, d’on hauria de sorgir no només una reflexió sobre el model de biblioteca pública sinó també sobre el model de gestió de les grans xarxes bibliotecàries.

En motiu d’aquesta commemoració la Diputació de Barcelona editarà el material de les diferents activitats científiques que es realitzin, mantindrà les activitats de reflexió, pensament i producció científica, i durà a terme el manteniment de les accions de formació i estudi. A més, algunes de les exposicions itinerants es continuaran exhibint al llarg de l’any 2015, com “Les innovacions científiques i tècniques de la Mancomunitat de Catalunya 1914-2014”, que tindrà com a punt d’origen el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya de Terrassa.