>    >  «La voluntat de construir més i millor el país s’inicia en el món local»

«La voluntat de construir més i millor el país s’inicia en el món local»

Escrit el 22/10/2014 a les 16:42

Ho ha dit el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, a l’acte d’inauguració del simposi sobre la Mancomunitat a l’IEC

inauguracio_simposi_iec_taula_noti

inauguracio_simposi_iec_sesteve_noti
Inauguració del Simposi.

Foto: Xavier Renau / Diputació de Barcelona

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha remarcat que «ara com aleshores, la voluntat de construir més i millor el país s’inicia en el món local». Així ho ha expressat a la inauguració del simposi ‘La Mancomunitat de Catalunya 1914. Centenari del primer pas vers l’autogovern’, que ha tingut lloc aquesta tarda a l’Institut d’Estudis Catalans.

El simposi, organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i reuneix, fins el 24 d’octubre, diversos especialistes de diferents àmbits acadèmics.

Esteve també ha subratllat dos elements des del seu punt de vista de polític local. En primer lloc, que «el programa de vertebració i modernització del país que va desplegar la Mancomunitat constitueix un referent pioner»; i, després, que hi ha una sòlida base local en el projecte de la Mancomunitat. És per això que ha detallat que «la trajectòria de país anava indestriablement lligada als ajuntaments, al poder local, en definitiva, als pobles i ciutats».

El president de la Diputació de Barcelona ha acabat el seu discurs remarcant que «podem aprendre molt de la ferma ambició que va guiar els passo de la Mancomunitat» i manifestant que «celebro que l’Institut d’Estudis Catalans se sumi a l’ampli programa del centenari de la Mancomunitat».

D’altra banda, el conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha manifestat que és evident que la història «no es repeteix, però sí que ens pot ensenyar moltes coses» i ha destacat que hi ha coses que una persona té la sensació que són les mateixes que ara fa cent anys. Com exemple, ha posat l’actitud vers el poble català o la voluntat d’autogovernar-se.

Homs també ha afegit que quan aquest país es posa a sumar, les coses li acaben sortint, per molt impossible que es pugui veure d’entrada. Finalment ha exposat que la Mancomunitat va ser molt important per a la creació de la consciència de país.

A l’acte també hi ha participat el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros; i el president de la secció Històrico-Arqueològica d’aquesta institució, Joan Massot.

Tres dies

El passat 6 d’abril va fer cent anys de la constitució de la Mancomunitat de Catalunya, federació de les quatre diputacions catalanes. Considerat com el primer pas cap a l’autogovern, aquest fet va ser el precursor de la Generalitat de 1931 i de 1977.

Durant tres dies, de quatre de la tarda a vuit del vespre, s’analitzen les figures dels dos principals presidents de la Mancomunitat, els antecedents d’aquesta institució i la seva relació amb l’Administració local. També es repassa el projecte d’estatut d’autonomia, les finances, les polítiques impulsades, la irradiació de la Mancomunitat fora de la província de Barcelona i la relació que aquesta institució va tenir amb la intel·lectualitat i el Noucentisme. El simposi acabarà dissabte 25 d’octubre amb una visita a l’exposició ‘Prat de la Riba i la Mancomunitat, instal·lada al vestíbul de l’edifici de Can Serra.