>    >  «Commemorem un centenari de la millor manera que es pot fer: donant un pas endavant»

«Commemorem un centenari de la millor manera que es pot fer: donant un pas endavant»

Escrit el 15/06/2014 a les 19:01

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ho afirma a Sant Esteve de Palautordera

montseny100_290220

Intervenció de Salvador Esteve durant l’acte institucional dels cent anys de protecció del massís del Montseny
Foto: Joan Roca de Viñals / Diputació de Barcelona

Els presidents de la Diputació de Barcelona i Girona, Salvador Esteve i Joan Giraut, han participat avui, a Sant Esteve de Palautordera, en la commemoració dels 100 anys de l’inici de les accions de protecció del massís del Montseny, impulsades pel govern de la Mancomunitat de Catalunya i, simultàniament, en la celebració de l‘ampliació de la Reserva de la Biosfera del Montseny. «Avui commemorem un centenari de la millor manera que es pot fer: donant un pas endavant», ha dit Esteve.

El president de la Diputació de Barcelona ha qualificat aquest pas com a «pas de gegant que se suma als esforços de successives generacions», a més de destacar el fet que «la Mancomunitat de Catalunya, la nostra primera i reeixida experiència d’autogovern, va tenir present el Montseny des del primer moment» i que per això «és ben lògic que avui homenatgem la Mancomunitat al Montseny».

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha insistit igualment en l’interès de la Mancomunitat per la sostenibilitat ambiental, i ha fet referència a la relació que es va establir entre la necessitat de protegir el territori i la reivindicació nacional. Després de repassar la trajectòria històrica de la salvaguarda del Montseny, Giraut ha manifestat que «hem assolit els instruments necessaris per conservar aquest espai que forma part de la nostra història mil·lenària».

Sota el títol “100 anys de protecció del Montseny. De la Mancomunitat de Catalunya a la Unesco (1914-2014)”, aquest acte ha volgut commemorar, d’una banda, els primers estudis elaborats, en temps de la Mancomunitat, favorables a la salvaguarda del Montseny i que van portar, amb el temps, a constituir-lo en parc natural. I, de l’altra, celebrar que aquest dijous el Consell Internacional de Coordinació del programa MAB de la UNESCO va aprovar ampliar l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny, fins a les 50.000 hectàrees, de manera que ja abraça l’àmbit de la pràctica totalitat dels 18 municipis que formen el parc natural.

Per això, el d’avui, ha estat el marc idoni per presentar el llibre “Cent anys de protecció del massís del Montseny. Els antecedents històrics de la creació del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny”, publicat per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de la Diputació de Girona. Per al president de la Diputació de Barcelona la jornada festiva de celebració d’avui ha començat ja abans, al municipi de Montseny, amb la visita, acompanyat de l’alcalde, Alfons Planas, de l’exposició sobre les plantes aromàtiques i medicinals que es cultiven al massís, instal·lada al Centre Cívic, i també de l’exposició permanent “Parc natural del Montseny. Diàleg entre l’home i el territori”, al Casal de Cultura.