>    >  Esteve recorda que el SMC responia a la voluntat de transformar el país

Esteve recorda que el SMC responia a la voluntat de transformar el país

Escrit el 22/03/2014 a les 14:36

Antoni Roca en destaca la doble vessant: la tècnica i la de recerca

DMM_1_noti

El CosmoCaixa ha acollit l’acte del Dia Meteorològic Mundial
Fotografia: Òscar Giralt / Diputació de Barcelona

Aquest dissabte, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha destacat que per a la institució que ell representa «la celebració del centenari de la nostra primera experiència d’autogovern contemporani és més que una efemèride».

Acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; del director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Oriol Puig i, del president de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics, Manel Dot; Esteve ha aprofitat l’acte de celebració del Dia Meteorològic Mundial a l’auditori del CosmoCaixa de Barcelona per recordar que la creació del SMC «responia a una decidida voluntat de transformar el país» i «de construir un desenvolupament que els nostres pobles i ciutats reclamaven i podien assumir».

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Barcelona també ha afirmat que «assumim plenament» el lema del Dia Meteorològic Mundial d’aquest 2014, centrat en el compromís del jovent amb el temps i amb el clima. Això es deu al fet que «confiem en un país en què els joves es formin i tinguin oportunitats per desenvolupar les seves capacitats i competències i les posin al servei de la societat».

Impuls de la Mancomunitat
La part central de l’acte ha estat protagonitzada per la conferència “La Mancomunitat com a impulsora de l’antic Servei Meteorològic de Catalunya”, a càrrec del professor d’història de la ciència i de la tècnica a la UPC, Antoni Roca.

Roca ha dividit la seva ponència en quatre parts. La primera l’ha dedicat a explicar quins són els orígens d’aquest Servei per continuar explicant com es va dur a terme la seva complicada creació i, acabar posant èmfasi en la seva configuració com a servei tècnic i com a centre de recerca. Roca ha tancat la seva ponència amb un breu anàlisi de la primera època del Servei Meteorològic de Catalunya.

I és que el SMC va ser creat el 31 de març de 1921 pel Consell Permanent de la Mancomunitat i va néixer sota la dependència científica de l’Institut d’Estudis Catalans, tot i que era la Mancomunitat de Catalunya qui n’assumia les despeses de funcionament i instal·lació. Des del 1922 va elaborar una previsió diària del temps que es transmetia a través dels edificis públics i de les centrals comarcals que la Mancomunitat tenia arreu del territori.