>    >  Esteve: «Un testimoni vivent, reeixit, d’una època de clar lideratge de Catalunya»

Esteve: «Un testimoni vivent, reeixit, d’una època de clar lideratge de Catalunya»

Escrit el 30/05/2014 a les 9:33

Així va definir l’Escola del Treball a l’acte d’inici del seu Centenari

100 anys escola treball_webmanco_noti1

Foto: Òscar Ferrer / Diputació de Barcelona

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va participar ahir a l’acte solemne d’inici del Centenari de l’Escola del Treball, acompanyat de la consellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau, que va presidir l’acte.

Esteve va destacar que «avui dia ningú no discuteix que educar, formar i capacitar les persones constitueixen aportacions fonamentals per garantir el benestar, el sosteniment i el desenvolupament d’un país», i va definir l’Escola del Treball com a «un testimoni vivent, reeixit, d’una època de clar lideratge de Catalunya».

El president de la Diputació també va explicar que, ara fa cent anys, els dirigents de la Mancomunitat de Catalunya «van veure clar que calia fer un gran salt endavant en l’educació perquè el país en conjunt el pogués fer també», un salt «que ens alliberés del retard secular existent a la península ibèrica».

Salvador Esteve també va reiterar el compromís de la institució que presideix amb la «voluntat col·lectiva de construir un país obert, modern» i, amb la Generalitat de Catalunya, «en la comesa de consolidar els avanços col·lectius, entre els quals hi ha l’educació».

Per la seva banda, la consellera d’Educació, Irene Rigau, va destacar l’actual il·lusió de país vinculada a la voluntat d’autogovern i va recordar que, aquest any, a Catalunya, tenim dues dates històriques a celebrar: el Centenari de la Mancomunitat de Catalunya i el Tricentenari del 1714.

A l’acte també van intervenir el regidor d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, Gerard Ardanuy; el director de l’Institut Escola del Treball, Carmelo Gómez; i el professor Francesc Barca, amb la conferència “Ensenyaments tècnics i professionals a Catalunya. La creació de l’Escola del Treball”.

Cent anys després
L’Escola del Treball, que va agafar el relleu de l’antiga Escola Lliure Provincial d’Arts i Oficis, en el marc de l’Escola d’Enginyers Industrials, va ser inaugurada oficialment el 29 de maig de 1914 en una sessió presidida pel president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba. Per les aules i els tallers de l’Escola han passat, durant aquest segle, més de 180.000 alumnes.

Actualment, l’Institut Escola del Treball és un centre d’ensenyaments postobligatoris dins del recinte de l’Escola Industrial, on també hi ha escoles universitàries d’enginyeria tècnica i altres centres d’ensenyaments artístics i per a adults. Ofereix batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i de grau superior, ensenyaments esportius i el curs de formació específic per accedir als cicles de grau superior, ja sigui en la branca cientificotecnològica com en la humanística i social.