>    >  La Universitat Catalana d’Estiu transmet l’esperit de la commemoració

La Universitat Catalana d’Estiu transmet l’esperit de la commemoració

Escrit el 21/08/2013 a les 12:12

També exposa l’obra feta per aquesta institució

uestiu1uestiu2uestiu3
“La Mancomunitat va néixer com un organisme administratiu sense cap facultat”. Amb aquestes paraules, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va recordar el passat dimecres 21 d’agost quins van ser els inicis d’una institució que “al llarg d’un breu, brevíssim, període històric va generar accions de gran valor per a la vida col·lectiva del nostre país”.

Durant l’acte ‘Cap al Centenari de la Mancomunitat de Catalunya’, que va tenir lloc en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, Esteve també va remarcar que “Catalunya es comença a construir des dels municipis” fet que motiva que s’aprofiti aquesta commemoració per reivindicar “la forma de fer de la Mancomunitat”. El president de la Diputació de Barcelona va finalitzar el seu discurs afirmant que es plantegen aquesta efemèride com un repte, ja que es busca que aquest centenari tingui un “veritable sentit de modernitat”.

“Hem de continuar aspirant a la victòria”

Així de contundent va ser el conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Germà Gordó, afegint que no tan sols cal aspirar al somni, sinó fer aquest somni realitat. Gordó va destacar el paper de la Mancomunitat sent el primer “gran triomf polític” després de la caiguda de 1714; i, fent referència a l’actual situació política de Catalunya, també va remarcar que “a banda de l’esforç, de les ganes i de la il·lusió, aquella generació va tenir paciència”. El conseller de Justícia va acabar la seva intervenció afirmant que “la llibertat i la victòria són nostres”.

L’obra feta

Els altres ponents d’aquesta conferència van aprofitar el seu torn d’intervenció per fer repàs a la feina feta per la Mancomunitat de Catalunya. D’aquesta manera, el vice-president primer de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé, va exposar que “celebrem cent anys d’una Mancomunitat que és viva”.

Qui també va fer un discurs amb projecció històrica va ser el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que va posar èmfasi en el fet que ara fa cent anys “només Catalunya va aprofitar la possibilitat de coordinar-se entre diputacions”; i, el de la diputació de Girona, Joan Giraut, defensant que “sense país no hi ha institucions, però de la mateixa manera que, sense institucions no hi ha país”, i reivindicant que “els demòcrates creiem que un poble ha de poder escollir lliurement el seu futur”, posant la hisenda pròpia com la solució “que ens permeti aixecar el país”.
Llibre recopilatori

Anteriorment a aquest acte, va tenir lloc la presentació del llibre “Pompeu Fabra, 10 aspectes de l’home i l’obra”, del filòleg i professor de la UPF, Jordi Mir. En la seva intervenció, Esteve va afirmar que “consolidar la llengua era un pas vital en la construcció del país” i que a través de la presentació d’un llibre com aquest “reforcem un model, una manera de ser i de fer, que volem reconèixer com a pròpia i que podem veure com un referent per al camí -d’altra banda no tan llunyà- que hem de seguir”.