>    >  L’Ateneu Barcelonès posa en relleu l’obra feta per la Mancomunitat

L’Ateneu Barcelonès posa en relleu l’obra feta per la Mancomunitat

Escrit el 03/12/2014 a les 9:01

La Diputació de Barcelona i l’Ateneu també signen un conveni de col·laboració

discurs_noti
Foto: Joan Roca de Viñals

Ahir al vespre, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va cloure el cicle ‘La Mancomunitat’, organitzat per l’Ateneu Barcelonès amb el patrocini d’aquesta corporació.

Durant el seu discurs, Esteve va destacar l’obra feta per Prat de la Riba que, tot i morir molt jove, «va poder fer moltes coses» en molt poc temps. Tota una obra ingent que el president de la Diputació de Barcelona va definir com «allò que ara en diem elements d’Estat».

Esteve va aprofitar el seu discurs per destacar, també, la feina feta en educació amb l’exemple de la posada en marxa de la llavors anomenada Escola de Funcionaris de l’Administració Local; o bé, l’impuls a la creació de les bibliotques populars.

Finalment, el president de la Diputació va recordar que, des de la institució que ell representa, s’ha volgut donar relleu al centenari de la Mancomunitat. Una commemoració que no només recorda la feina impulsada durant el 1914 sinó que també ho farà amb tota l’obra feta durant els anys posteriors.

El cicle ‘La Mancomunitat’, va finalitzar ahir amb la projecció del documental ‘Somiar un país, construir un somni. Mancomunitat de Catalunya. 100 anys’. Al llarg del mes de novembre, aquest cicle va abordar diverses qüestions relacionades amb la Mancomunitat com són les estructures culturals, lingüístiques i d’ensenyament de la Mancomunitat; l’eficàcia en la construcció nacional; les finances de la institució; i la seva relació amb el cicle polític i social del catalanisme.

Abans de començar l’acte, però, la Diputació de Barcelona i l’Ateneu Barcelonès van signar un conveni per tal de donar suport a les activitats previstes per l’Ateneu per commemorar el centenari de la Mancomunitat. Cal recordar que l’Ateneu va participar en molts aspectes que van configurar el context social i històric de la Mancomunitat. De fet, la biblioteca i l’arxiu compten amb un important fons bibliogràfic relacionat amb l’època i amb la Mancomunitat.

Gràcies al suport de la Diputació de Barcelon, la difusió d’aquest fons quedarà inclosa al portal digital Projecte Almirall i en la digitalització dels fons específic sobre la Mancomunitat que té l’Ateneu, que, un cop digitalitzat, serà aportat a la Memòria Digital de Catalunya, el portal del patrimoni digital català.

L’acte va acabar amb la inauguració de la restauració dels mobles de la sala Pompeu Fabra al mateix edifici de l’Ateneu Barcelonès.

Repàs audiovisual

El documental ‘Somiar un país, construir un somni. Mancomunitat de Catalunya. 100 anys’, produït per la Xarxa de Comunicació Local i dirigit per Enric Canals, repassa durant una hora el llegat polític i social de la Mancomunitat. S’hi recullen aportacions i judicis d’una vintena de persones, com ara els historiadors Francesc Cabana, Borja de Riquer, Josep Maria Solé i Agustí Colomines, els presidents de les quatre diputacions catalanes, l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, l’advocat i exdiputat al Congrés dels Diputats, Miquel Roca, i la filòloga Vinyet Panyella.

El documental forma part d’un projecte audiovisual més ampli, que inclou una sèrie televisiva i una altra de radiofònica, produïdes per la Xarxa i destinades als mitjans locals. La sèrie per a les televisions locals consta de 10 capítols i es va estrenar el passat mes d’abril. Els vuit primers capítols analitzen l’obra de la Mancomunitat des d’una perspectiva temàtica; el novè ho fa des d’una perspectiva territorial i el desè és un debat local produït per cada canal en què s’analitza el llegat de la Mancomunitat en cada municipi o comarca. Al seu torn, la sèrie radiofònica consta de 20 càpsules de tres minuts, que les emissores locals han emès des d’abril.