>    >  Miquel Roca: «Els ajuntaments són la base de la democràcia a Catalunya»

Miquel Roca: «Els ajuntaments són la base de la democràcia a Catalunya»

Escrit el 18/06/2014 a les 10:00

Defensa també el municipalisme

foto6_roca_20140617_290

Miquel Roca, acompanyat de Salvador Esteve, durant la conferència
Foto: Pau Fabregat / Diputació de Barcelona

Així ho va defensar el polític i advocat durant la conferència “El paper dels governs locals en la construcció de la nacionalitat catalana”, que va tenir lloc ahir al vespre al vestíbul de Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona.

Roca va exposar que els ajuntaments són la base de la democràcia al nostre país ja que «són els que mouen la voluntat democràtica dels catalans». També va destacar que enguany recordem la Mancomunitat de Catalunya al mateix temps que «els ajuntaments catalans es veuen obligats a lluitar contra la recentralització». Una Mancomunitat que, per a ell, era «molt poca cosa» des d’un punt de vista institucional, però que es va convertir en «un símbol enorme» que va donar cohesió i equilibri al país.

Miquel Roca va exposar que «tots els moments èpics de Catalunya els ha impulsat la vida local del país» gràcies al fet que «sempre hi ha hagut un motor local que ha donat força, impuls». L’advocat i polític també va explicar que «seria dolent que Catalunya pogués arribar a creure que la nostra voluntat de futur s’integra en un procés liderat des de la cúpula» i, va posar èmfasi en què «el nostre procés guanya força quan té una base social molt extensa».

Durant la seva intervenció, Roca va alertar del fet que «el dia que detectem que algú pretén limitar el principi d’autonomia local, hem de patir tant com el dia que es pretén limitar l’autonomia política del país» i, va recalcar que «és injust maltractar el polític local».

«Un home de país»

L’acte va començar amb la presentació per part del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que va definir a Roca com a «un home de país» i «un dels referents de la Catalunya contemporània», tant per la seva activitat com a polític com «pel seu bagatge intel·lectual, per la reflexió contínua que fa sobre la nostra condició com a poble».

Esteve va aprofitar el seu discurs per destacar que «ara, com cent anys enrere, la construcció nacional catalana comença als pobles i ciutats, on la gent s’ha mobilitzat per reclamar un futur millor i més lliure pel país».