>    >  «Municipalisme vol dir un servei públic basat en la proximitat a les persones»

«Municipalisme vol dir un servei públic basat en la proximitat a les persones»

Escrit el 16/12/2014 a les 14:05

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, destaca el paper del municipalisme a la inauguració del congrés universitari sobre la Mancomunitat

UAB_noti_IMG_2278

UAB_noti_IMG_2276

UAB_noti_IMG_2275

UAB_noti_IMG_2274

UAB_noti_IMG_2272

UAB_noti_IMG_2270

UAB_noti_IMG_2269

UAB_noti_IMG_2266

Fotos: Xavier Renau / Diputació de Barcelona

Durant l’acte d’inauguració del congrés universitari “1914-2014: La petja de la Mancomunitat de Catalunya” que se celebra aquest dimarts i dijous a la Universitat Autònoma de Barcelona, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha definit el municipalisme com «un servei públic basat en la proximitat a les persones».

Esteve també ha afirmat que «sempre he cregut que la construcció de la nació catalana comença als municipis» i ha recordat que «Prat de la Riba va entendre en tot moment que la política de construcció nacional passava per la visió territorial, pel que ara en diem municipalisme».

En aquesta línia, el president de la Diputació de Barcelona ha acabat el seu discurs assegurant que «som en un moment d’efervescència política que, en no pocs aspectes, té coincidències amb el viscut al principi del segle XX».

Llegat històric
El fil comú que han tingut els discursos dels presidents de les altres tres diputacions ha estat el de repassar l’obra feta per la Mancomunitat de Catalunya, ressaltar-ne el seu llegat històric i lligar-lo a l’actual situació política del país.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha posat èmfasi en la figura del president Prat de la Riba i ha ressaltat que va ser un dels polítics més admirats de la nostra història.

El gironí Joan Giraut, per la seva banda, ha destacat la figura d’Agustí Riera, president de la Diputació de Girona i vicepresident de la Mancomunitat de Catalunya. Alhora, ha manifestat que, ara que tot està per fer, i tot és possible, la petja de la Mancomunitat ens pot donar pistes de com fer el país que volem.

Per últim, Josep Poblet ha fet esment que l’anàlisi històrica no haurà d’avaluar només els fets, sinó la repercussió que l’obra de la Mancomunitat tindrà en el futur. El president de la Diputació de Tarragona ha aprofitat el seu discurs per fer esment que avui Catalunya és un país amb una societat civil organitzada i travada.

«Una clara ambició política»
L’acte d’inauguració, presentat per la degana de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, Esther Zapater, també ha comptat amb la participació del titular de la Càtedra Enric Prat de la Riba d’Estudis Jurídics Locals, Miquel Roca.

Roca ha recordat que l’ambició de la Mancomunitat no es limitava a una organització administrativa, sinó que també tenia una clara ambició política. També ha afirmat que la vocació d’aquella època era que el ciutadà de Catalunya associés la Mancomunitat amb una acció de transformació social.

Finalment, també ha assegurat que, de la mateixa forma que la celebració d’aquest congrés té un gran sentit d’actualitat, també és de gran actualitat el fet de demostrar que el gran motor de la Mancomunitat va ser el fet local.

Dues jornades
El congrés té lloc aquest dimarts 16 i el dijous 18 de desembre, i les sessions es distribueixen en quatre panells. Aquests integren els àmbits del context històric i social, l’organització i competències de la Mancomunitat, el llegat d’aquesta institució i el seu context internacional.