>    >  Esteve: «L’actual XBM és hereva de les biblioteques populars de la Mancomunitat»

Esteve: «L’actual XBM és hereva de les biblioteques populars de la Mancomunitat»

Escrit el 25/05/2014 a les 15:01

Taula rodona per debatre l’estat actual de les biblioteques públiques

IMG_4375_290x220

Foto: Judit Contreras / Diputació de Barcelona

Així s’ha expressat el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, durant l’acte que ha tingut lloc aquesta tarda a Can Serra, seu de la corporació, per commemorar el centenari del bienni 1914-1915, període en què es van establir les bases del projecte bibliotecari per a Catalunya.

Salvador Esteve ha dit que les biblioteques populars tenien una doble missió social, «d’una banda, educar la població i fer-la més culta, sense adoctrinar-la; i de l’altra, oferir una font d’informació als estudiosos i els professionals».

Esteve ha recordat que la primera biblioteca es va inaugurar el 23 de juny de 1918 a Valls i que el 1920 es va crear la Central de Biblioteques Populars. El president de la Diputació de Barcelona ha afegit que «ens reconeixem en aquell model de biblioteca que va ser trencador per a la societat de l’època. En som continuadors. L’actual Xarxa de Biblioteques Municipals és hereva de la de les biblioteques populars de la Mancomunitat».

L’acte ha comptat amb la participació de l’escriptor i expresident de la Diputació de Barcelona, Antoni Dalmau, i de l’historiador Borja de Riquer, que han intervingut en una taula rodona, moderada per la directora de la Biblioteca Pública de Tarragona, Dolors Saumell; sota el títol: “Les biblioteques, un projecte d’èxit? Una mirada 100 anys després”.

Els dos historiadors han coincidit en qualificar de model d’èxit el projecte bibliotecari de la Mancomunitat i de ser-ne l’obra que ha deixat més pòsit.

Borja de Riquer ha dit que «l’articulació del territori és l’aspecte més democràtic del model. Portar la cultura al poble i que tothom hi tingui accés és una de les claus de l’èxit i això ha perdurat en el temps».

Per la seva banda, Antoni Dalmau ha afirmat que «és un projecte d’èxit extraordinari, però hi ha un problema que és la manca d’articulació d’un model territorial definitiu». Segons Dalmau, «encara hi ha un desequilibri entre Barcelona i les altres províncies».

Durant el bienni 1914-1915 es van establir les bases d’un gran projecte bibliotecari per a Catalunya, i es van posar en marxa, successivament, la Biblioteca de Catalunya, l’Escola Superior de Bibliotecàries, la Xarxa de Biblioteques Populars, la Biblioteca del Consell de Pedagogia i les biblioteques especialitzades de les diverses escoles tècniques creades per la Mancomunitat.

L’acte d’avui ha estat organitzat per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya, Biblioteques de Barcelona i la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona
L’actual XBM està integrada per 216 biblioteques municipals i 9 bibliobusos. Dels 311 municipis de la demarcació, 238 tenen servei bibliotecari de la Xarxa (136 amb biblioteca i 102 amb parada de bibliobús). La ciutat de Barcelona té 39 biblioteques públiques en Xarxa, gestionades pel Consorci de Biblioteques de Barcelona.

Les biblioteques de la Xarxa donen servei a prop de 5 milions i mig d’habitants, el que suposa una cobertura del 97,83% del total de població de la demarcació de Barcelona. D’aquest conjunt de població, gairebé 2 milions i mig disposen de carnet de biblioteca.