>    >  Tarragona commemora el Centenari de la Mancomunitat de Catalunya

Tarragona commemora el Centenari de la Mancomunitat de Catalunya

Escrit el 16/06/2014 a les 19:43

Els presidents de les quatre diputacions inauguren l’exposició sobre la Xarxa de Biblioteques Populars

expotarragona_20140616_290220

Els quatre presidents inauguren l’exposició
Foto: Diputació de Tarragona

El Palau de la Diputació de Tarragona ha acollit aquest dilluns l’acte central commemoratiu del centenari de la Mancomunitat de Catalunya a la demarcació de Tarragona. Hi han assistit els presidents de les quatre diputacions catalanes (Josep Poblet, Tarragona; Salvador Esteve, Barcelona; Joan Reñé, Lleida, i Joan Giraut, Girona), els quals han fet èmfasi en la gran tasca duta a terme per aquesta històrica institució, nascuda el 1914 de la unió voluntària de les quatre diputacions i suprimida el 1925 per Primo de Rivera.

L’acte ha omplert el Saló de Plens de la Diputació de Tarragona, i ha anat seguit de la inauguració de l’exposició L’inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys, Xarxa de biblioteques populars, que es pot visitar fins al 7 de setembre al Pati del Palau de la corporació tarragonina.

Durant l’acte, els quatre presidents han coincidit en destacar la contribució de la Mancomunitat al desenvolupament del país i han subratllat la necessitat de seguir treballant plegats. En aquest sentit, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha remarcat que «cal treballar plegats per fer avançar el país», i ha afegit que en l’actual conjunta política, cal reforçar el suport als ajuntaments.

També s’ha expressat així el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, quan ha afirmat que «La Mancomunitat va saber unir totes les energies disperses pel territori per a crear un país nou». Poblet ha continuat dient que «la Mancomunitat volia que Catalunya pogués viure amb el seu propi esforç sense cap mena de dependència».

De la seva part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat que «mai en tan poc temps i tan pocs mitjans s’havia pogut fer tant», mentre que el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha posat de manifest la «valuosa feina que es va fer en poc temps» i ha reivindicat la tasca que fan les diputacions en l’actualitat.

L’exposició
“L’inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys, Xarxa de biblioteques populars” repassa, a través d’elements gràfics, textos i bibliografia, el projecte i la materialització de les biblioteques populars creades per la Mancomunitat en vuit localitats catalanes: la primera va ser la de Valls, el 24 de juny de 1918, seguida de les d’Olot, Sallent i les Borges Blanques, al mateix any. Posteriorment es van inaugurar les de Canet de Mar (1919), el Vendrell (1920) i les de Figueres i Pineda de Mar (1922). Aquests equipaments van tenir un paper fonamental en un país que aleshores registrava un 40% d’analfabetisme. La implantació de les biblioteques populars es va fer d’una manera ràpida i eficaç gràcies a Eugeni d’Ors, a qui van encomanar el projecte inicial, i a Jordi Rubió, que, en succeir-lo, va crear el primer sistema de biblioteques públiques de l’Estat. El sistema de biblioteques de la Mancomunitat ha constituït la base de la xarxa de biblioteques actuals.

La mostra sobre la xarxa de biblioteques instal·lada al Pati del Palau de la Diputació de Tarragona forma part del projecte general que commemora els cent anys de la Mancomunitat arreu de Catalunya. La mostra s’ha descentralitzat i hi ha exposicions temàtiques sobre la tasca de la institució a les quatre demarcacions catalanes: De la beneficència al servei públic de sanitat, Impuls al coneixement científic i Noves estructures per a l’educació (Barcelona); Normativització de la llengua (Girona); Comunicar el territori: telefonia i obres públiques (Lleida); i aquesta de la de la Xarxa de Biblioteques Populars (Tarragona).