L’Escola d’Art “La Industrial” celebra el centenari

La Industrial_alta_290220

Fins al 18 de març es pot visitar al Col·legi Major Ramon Llull, ubicat al recinte de l’Escola Industrial, l’exposició “Cent anys de l’Escola d’Art La Industrial”. L’accés a aquest homenatge a l’antiga Escola Superior de Bells Oficis creada per la Mancomunitat és gratuït i està obert de dilluns a diumenge, de 10 a 19h.

A la inauguració, que ha tingut lloc avui, han participat representants de la mateixa escola, del Consorci d’Educació de Barcelona i de la Diputació de Barcelona, així com familiars dels professors.

La mostra fa un repàs de la història de l’Escola, des dels seus orígens fins a l’actualitat, i vol deixar palès el pas d’alguns del principals actors en el món de les arts del s. XX per les aules d’aquesta escola, com és el cas de Francesc Galí, Pau Gargallo, Nicolau M. Rubió i Tudorí, Joaquim Folch i Torres o Josep M. Julol.

Creada per la Diputació el 1914, l’Escola de Bells Oficis va començar a funcionar el 1915 i va esdevenir un dels centres representatius del projecte educatiu de la Mancomunitat, fins que va ser unida a l’Escola del Treball per Primo de Rivera, tot i mantenir encara alguns dels seus trets distintius.

Posteriorment, va passar una nova etapa d’esplendor sota la direcció de Rafael de Campalans, en el període republicà, i durant la dictadura franquista la seva sort va estar unida a la de l’Escola Industrial, fins que al 1983 la Diputació va decidir separar les dues escoles i donar-li una nova vida independent com a Escola d’Arts i Oficis. Actualment, és un centre públic municipal on es realitzen estudis d’arts plàstiques i disseny, i forma part del sistema del sistema d’escoles del Consorci d’Educació de Barcelona.